Informatie

Na de laatste zaterdag van augustus wordt door de fanatieke wagenbouwer al weer nagedacht over het ontwerp voor het volgende jaar, zodat we in de maand mei kunnen beginnen met de bouw van de corsowagen. De basis van de wagen wordt opgebouwd op het onderstel, ons onderstel beschikt over twee stuurinrichtingen, wat binnen ons corso vrij uniek is. 

Boven op het onderstel wordt vervolgens het basis geraamte geconstrueerd, waarbij de eerste basisvormen van de wagen zichtbaar wordt. De constructie van het framewerk moet dusdanig zijn dat het geheel in tact blijft als alle overige materialen en bovenal de dahlia's geplaatst zijn. Vele lengtes betonijzer, en kilo's balken, profielen, buizen, etc. zijn nodig om de dragende en vormgevende constructie te realiseren.

Het kippengaas, folie en de kranten worden met name toegepast op delen van de wagen waar vloeiende c q grillige vormen gecreëerd moeten worden.

Naast het grove voorbereidende werk van het chassis en de opbouw van de corsowagen, wordt er ook hard gewerkt aan de details voor de wagens. Daarbij moeten we denken aan zaadborden, kraalborden, glas-in-lood-panelen, aardewerkplateaus, poppen, kleding, maskers etc. Het zijn vaak de details van de corsowagen die het geheel af moeten maken, vandaar dat hieraan heel veel tijd wordt besteed.

Voordat de wagen verder wordt opgetuigd met papieren tape en kranten, wordt gecontroleerd of de opzetstukken wel passen. Uiteraard past onze corsowagen, met een uiteindelijke hoogte van maximaal ongeveer 13 meter, niet in zijn geheel in de schuur.

Daarom is de corsowagen soms opgebouwd uit een groot aantal onderdelen, die op de ochtend van het corso pas op en in elkaar geplaatst worden. Ondanks het feit dat de breedte van de corsowagen gelimiteerd is, kunnen we wel in de lengte nog wat variëren

Sinds een aantal jaren beschikken wij naast onze bouwschuur ook over een tent. Tijdens het bouwseizoen staat onze wagen in de tent waarin hij geheel gebouwd wordt. Dit om op de zaterdagmorgen van het bloemencorso zo weinig mogelijk bezig te zijn met opzetten van de opzetstukken.

Onze gehele bouwperiode bouwen bij bij de Familie Haenen aan de Blokzijlerweg 12 te Marknesse.

U bent van harte welkom op dit adres. Tot snel in de bouwschuur !